Waarom een bos?

Met de hulp van alle leerlingen van de lagere school, de personeelsleden en vrijwilligers werd op de heuvel naast de lagere school op vr 8/12/2023 een gevarieerd loofbos aangeplant met 4750 bomen en struiken.

De eerste functie van het bos is een bijdrage aan de biodiversiteit. Tot november 2023 werd het grasland door een landbouwer bemest en gemaaid. Het hooi diende als veevoeder voor de koeien. Door de bemesting werd de bodem heel stikstofrijk en was het grasland niet biodivers. Er leefden relatief weinig planten en dieren op het grasland. Door van het grasland een bos te maken, gaven we veel meer planten en dieren de kans om te leven op dezelfde oppervlakte.

Bosranden zorgen voor een buffer tussen het opgaand bos en de omliggende bebouwing en percelen.

Het bos kan in de verdere toekomst ook gebruikt worden als educatief bos en speelbos voor de school. Een deel van de helling blijft grasland om de leerlingen de mogelijkheid te geven om bij sneeuw van de helling te glijden.

Vanaf 2033 à 2035 (na 10 à 12 jaar) zal er een echt bosgevoel ontstaan met bomen van zes meter of hoger.

Om echt uit te groeien tot een biodiversiteitsbos zullen we moeten wachten tot 2073 à 2083 (na 50 à 60 jaar). Vooral de bodemontwikkeling duurt lang. Pas dan komen er typische bosplanten. Een bos aanplanten is een investering in de toekomst.

21 redenen waarom bossen belangrijk zijn.

Waar bevindt zich het bos?

Naast de lagere school ligt een heuvelachtig grasland van 23.508,73 m2 (2,35 ha) op het grondgebied Beersel (Alsemberg). Hier werd een bos aangeplant van 21.807,57 m2 (2,18 ha). Het bos werd aangeplant op een droge leembodem en droge tot matig droge zandleembodem.

Welke bomen en struiken werden geplant?

Nederlandse naamLatijnse naamAantal
BOMEN
1. BoskersPrunus avium375
2. Gewone esdoornAcer pseudoplatanus300
3. Grauwe abeelpopulus x canescens150
4. HaagbeukCarpinus betulus650
5. RatelpopulierPopulus tremula100
6. Ruwe berkBetula pendula250
7. WintereikQuercus petraea850
8. WinterlindeTilia cordata875
STRUIKEN
1. BosroosRosa arvensis25
2. Eenstijlige meidoornCrataegus monogyna200
3. HazelaarCorylus avellana250
4. HondsroosRosa canina25
5. Rode kornoeljeCornus sanguinea150
6. SleedoornPrunus spinosa175
7. SporkehoutRhamnus frangula125
8. Wilde kardinaalsmutsEuonymus europeus100
9. Wilde lijsterbesSorbus aucuparia150
4750

Hoe kwam het OLV bos tot stand?

Na een onderzoeks- en voorbereidende fase die begon in 2015, kwam Bernard Schatteman, directeur van de lagere school van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut, in februari 2021 in contact met Sarah Hublou van de vzw Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Het idee om een bos aan te planten op de zuidwestelijke helling naast de lagere school paste perfect in het ‘Plan Vliegend Hert’, dat het Zoniënwoud en het Hallerbos wil verbinden d.m.v. het aanplanten van stukken bos, boomgaarden, bomenrijen en het promoten van natuurvriendelijke tuinen. Kathleen Vanhuyse van de vzw Bosgroep Vlaams-Brabant werd vervolgens onder de arm genomen om een bebossingsplan op te maken en de directeur doorheen het vergunnings- en subsidietraject te loodsen, alsook voor het uitschrijven van een openbare aanbesteding voor de aankoop van het plantgoed en het maken van de plantgaten. De directie koos voor een boscompensatieproject waarbij er een ontbosser wordt gekoppeld aan een bebosser. In dit geval werd de NV De Werkvennootschap (ontbosser) via de cvba Coöperatieve van Limburgse Bosgroepen gekoppeld aan het Onze-Lieve-Vrouwinstituut (bebosser) via de vzw Bosgroep Vlaams-Brabant.

Op 7 juli 2021 verleende het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Beersel een vergunning voor de bebossing.

Op 19 mei 2020 droeg de vzw De Zusters van Onze Lieve Vrouw Der Zeven Weeën de gronden en de schoolgebouwen over aan de vzw Aartsbisschoppelijke Colleges en Gestichten van de Provincie Brabant. De gronden en de gebouwen werden in erfpacht gegeven aan de vzw Katholiek Onderwijs Regio Halle Annuntiaten.

Om de leerlingen te informeren over het belang van bomen en bossen, de functies, de bedreigingen en hen te leren wat ze kunnen doen, werd beroep gedaan op de vzw Jane Goodall Institute Belgium.

Tijdens de bosplantdag van 8/12/2023 kregen de leerlingen en teamleden van de lagere school van het OLV de hulp van een team van de Bosgroep Vlaams-Brabant, het team van Jane Goodall Institute Belgium, het team van Salesforce, de leerlingen van L5 van GO! basisschool De kleurdoos uit Brussel en enkele vrijwillige ouders en sympathisanten.

Op ma 11/12/2023 werd de naam voor het nieuwe bos bekendgemaakt: ‘Het OLV bos. Alle klassen mochten enkele namen voorstellen. Op basis van de voorstellen werd een shortlist opgemaakt en vervolgens mochten alle leerlingen en personeelsleden van de lagere school stemmen. De naam ‘Het OLV bos’ kwam met overgrote meerderheid uit de bus. De naam straalt eenvoud en traditie uit.

Wist je dat?

Op de Ferrariskaart van 1777 is te zien dat het grootste stuk van het terrein dat bebost wordt op 8/12/2023 in het jaar 1777 weiland/grasland/graasland was, omzoomd door bomen.

Deze kaart bevat 2 lagen: de kadasterkaart van 2023 en de Ferrariskaart van 1777.

Interessante websites